zaterdag 6 oktober 2007

Nederlanders willen meer politieke inspraak



Nederlanders hebben bar weinig vertrouwen in de politiek. Ze willen vooral meer inspraak, blijkt uit de grote internetpeiling 21minuten.nl

De helft van de Nederlandse bevolking voelt zich niet vertegenwoordigd in de politiek. Ook vindt 50 procent dat de democratie wordt bedreigd.

De uitkomsten van de derde grote internetenquête 21minuten.nl zijn voor de politiek niet bepaald een opsteker. De enquête is uniek omdat zoveel mensen – ruim honderdduizend – eraan meedoen. Deze derde editie gaat vooral over het thema democratie. Het onderzoek sluit aan bij ’De week van de democratie’, georganiseerd door de publieke omroep.

Rode draad in de antwoorden is dat mensen meer politieke inspraak willen. Een meerderheid is voor een gekozen burgemeester, minister-president en referenda. Ook zou het verdrag van Europa als het aan 60 procent van de Nederlanders ligt alsnog in een referendum aan de bevolking moeten worden voorgelegd.

De meeste mensen zien het belang van Europa. Menno van Dijk van onderzoeksbureau McKinsey denkt echter dat alsnog een referendum houden na het ’nee’ tegen de grondwet hoog spel blijft. „Burgers vinden dat ze ten aanzien van Europa slecht worden geïnformeerd, terwijl ze ook vinden dat een democratie alleen kan werken als burgers op de hoogte zijn. Dus als het kabinet ooit toch nog zou besluiten een referendum te houden over Europa, moeten ze in ieder geval goede informatie verstrekken.”

Er zijn ook grote zorgen. Iets meer dan de helft van de mensen (51 procent) vindt dat de Nederlandse democratie wordt bedreigd. Vooral jongeren vinden dat de overheid het verbod op discriminatie, de bescherming van minderheden, de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting beter moet bewaken. Ouderen leggen de nadruk op veiligheid. Meer allochtonen (32 procent) dan autochtonen (16) vinden dat de vrijheid van meningsuiting juist minder beschermd zou kunnen worden.

Ook opvallend volgens Van Dijk is de ’gelijke monniken, gelijke kappen’-mentaliteit. „Als je het vergelijkt met buitenlandse onderzoeken zie je dat Nederlanders erg de nadruk leggen op gelijke verdeling. Een grote meerderheid is tegen private scholen en privéklinieken.”

McKinsey stelt dat Nederlanders gelukkiger zijn geworden dan in de eerdere onderzoeken in 2005 en 2006. 70 procent voelt zich gelukkig tot zeer gelukkig. Dat is echter wel iets minder dan de 82 procent gelukkige mensen die het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs heeft gemeten.
Dorien Pels in Trouw

Geen opmerkingen: